Göra ngt vettigt med polisradioskanners

SM4FPD
Inlägg: 125
Blev medlem: 22 aug 2023, 16:25

Göra ngt vettigt med polisradioskanners

Inlägg av SM4FPD »

Välden är full av de förr så populära mottagarna för dåvarande 79 MHz komradioband,
De består ofta av en Fm mottagare med 8 - 16 kristallstyrda kanaler som skannas.
Exvis HANDIC 006, Sentinel etc.
VAd kan man göra med en sådan idag?
Jag ahr vridit och vänt på kristaller.
Kristallerna är märkta med den frekvens mottagaren hamnar på, dvs i området 79 MHz. Kristallen verkliga frekvens är då 79 + 10 ,7 MHz, dvs i området 89- 91 MHz. D tär med största sannolikhet tredje övertonen på kristallen som den arbetar på så den bör ligga på omkring 30 MHz.

Låt oss säga att vi vill trimma om skannern till 69 MHz, vilket bör vara rimligt.
Dvs då skall kristallen ligga på 69,1875+10,7 = 79,8875 MHz och en tredjdel då 26,629 MHz
Var får vi då tag på en kristall på 26,629 MHz.
Lägg till 455 kHz så får vi se: 27,084 MHz.
Dvs en mottagarkristall för 27 MHz.
Och såna finns ju i överflöd....
Bandbredden i dessa skanners är rätt bred så någon kHz fel hit och dit lär inte göra något.

Att låta tillverka en kristall, nej det kan vi glömma.

Det finns således en chans att göra en mottagare för 69 MHz men kräver förstås att man vet vad man gör och kan trimma in HF steget i skannern, det kan behöva extra kondingar på resonanskretsarna.

Jag har inte själv provat, men kanske gör ett försök en mörk och regnig höstkväll....

Ett lite tips till de som vill meka lite.... försöka i alla fall....

Dessa skannern har ofta 156 - 174 MHz , vilket funkar bra för 145 MHZ amatörband, kristallen där är 145,5 -10,7 MHz dvs 134,8 MHZ delat med tre 44,93333 MHZ sådan kan man hitta i skrotade amtöradiostationer med kristaller.

SM4FPD
DH
Inlägg: 565
Blev medlem: 23 maj 2022, 20:05

Re: Göra ngt vettigt med polisradioskanners

Inlägg av DH »

Det här är lite mitt område att sitta och pilla med. Just den varianten har jag inte gett mej på mer än att jag går och funderar på den emellanåt.
Alla mina gamla kristallhäckar, Commander/SBE Sentinel m.fl har jag kvar. Faktiskt även köpt på mej FLER kristallhäckar för 20kr av samma anledning.
Samma med dem som kom sen, 100 eller 200 kanalers DLS/Lafa/Kraco m.fl. I dem borde det gå att byta en enda kristall för att få dem att droppa 10MHz t.ex. Stod och höll i en DLS igår på radioloppisen på SVARK men kom till sans: ’-vad skall du mä skiten till…du har ju redan ett dussin såna radios..’ -Det är sant…så jag släppte taget om den och gick vidare. Lättad såg jag senare att den va väck - puhh..

Kristall laborationer går lite i vågor för min del. Jag får ett ryck en gång om året när jag plockar fram mina kristall lådor och en speciell frekvensräknare man stoppar ner en kristall i och läser av.
Den låter sej ibland luras o visar tredje överton eller ngt men den ger ändå viss hjälp när man skall klura ut frekvensen.
Har man två kristaller som har samma värde stämplat så kan man välja den som visar närmast det frekvens man vill åt osv.

Amatörstationen jag fick med mej igår är en som är smockfull med kristaller. En kristall för varje band samt några extra för fasta kanalplatser.
På min andra likadana har jag bytt ut kristallen för 29.000-29.500 till en med ett lägre värde..
Där gäller ju i princip endast FM vilket aktuell radio saknar.
Väljer man det bandet numer så lirar den på 27.200-27.700 ca istället.
Den radion har rör i slutsteget så det är ju lite fräsigt med en ’27-radio’. Inte tillåtet naturligtvis och jag har varken justerat bandpassfilter eller annat o sänder inte där ändå så.
Det läget på bandväljaren är numer ngn idé att ratta över på då man faktiskt kan höra ngt där.
Det händer att vissa såna radios har ’27 kristallen’ i från början. Jag har inte startat gårdagens fynd än. Om den inte har ngn 27* - kristall i sej så hittar jag nog någon i min digra kristallsamling ändå som går att använda.
* 39MHz kristall eg som inte heller det är helt sant då den eg lirar på 13MHz.

Sen har jag labbat lite med converters. Kinagrejor som används för att få japanska, alltså japanska bilradios gjorda för att köras med i Japan där skvalradion ligger ngt off övriga världen. Ngt på 76-86MHz körs där borta.
För att få en sån bilradio att funka i t.ex europa, behövs en converter, frekvensomvandlare som tar ner 95MHz skvalradio kanske -10MHz så japan-radion kan ta emot den.
Det funkar faktiskt hyggligt.
Sån har jag till en binär programmerbar äldre polisradio. Sån man sätter ettor och nollor själv och som jag plockar in 69MHz med.
Convertern funkar ok ner till 40m’s bandet. Dvs man kan få en 27MHz radio att på rx plocka in exakt 20MHz längre ner, 7MHz.
Det får ju vara en ssb radio där man steglöst kan gå mellan kanalerna om det skall vara ngn idé.
//JAL
Inlägg: 471
Blev medlem: 27 nov 2021, 11:09

Re: Göra ngt vettigt med polisradioskanners

Inlägg av //JAL »

Hmm.
Det var ju några som ryckte i den gamla DLS apparaten.
Är det du som byggde 12v laddare ?
Nej, det är inte storleken på uteffekten som räknas! Det är heller inte storleken på plånboken som
räknas. Det är storleken på ditt förstånd som verkligen räknas!
DH
Inlägg: 565
Blev medlem: 23 maj 2022, 20:05

Re: Göra ngt vettigt med polisradioskanners

Inlägg av DH »

IMG_8904.jpeg
Dessa har ni sett. Har eller har haft själva, sett kompisar med dem osv. Man ser dem ibland på annons där inte en enda av säljarna har en susning om vad det är eller vad det är värt..
Den detaljen tycker jag är lite intressant…för det betyder att de som vet, de är…öhh…ur bilden…allihop.
Utom kanske jag då som har full koll.
Det rör sej alltså om en binärt programmerbar radioscanner som förr användes för att lyssna på primärt polisen med.
Den finns under en mängd olika namn och har lite olika frekvensområden men där låga vhf är gemensamt för dem alla, dvs att de täcker 77-88MHz allihop och där de flesta av dem även har ett högre band, vanligen 160-172MHz men andra varianter förekommer. Jag har t.ex en som täcker från 156,300 och uppåt.
Blåljus förr låg ju på 78-79 & 160MHz.
De har 20 kanaler som kan avsökas automatiskt eller att man själv stegar fram till en kanal den kan passa på.
Vad som är så himla gött med den, är ju att man slipper ifrån kristallerna, man proggar den med ettor & nollor från fronten bara, busenkelt.
Vi tar en bild till:
IMG_8902.jpeg
Här ser vi bakänden då. Notera stora spårskruven. Där bakom gömmer sej de båda knappcellerna som alltid är slut och som håller minnet. 2st 1,5V man inte bör ladda upp själv men vilket jag brukar göra ändå..mkt försiktigt.
Vanligt är att ersätta dem med 2st AAA batterier under locket som seriekopplas och tejpas om.
Notera även den finfina ’PL adaptern’ på bordet som förvandlar scannerns RCA(eller va fanken heter den?) honkontakt till Socket239 vi enkelt krokar på Plug259 på sen.

-Vad tusan finns där att lyssna på idag då? Åkerikanalerna är ju stendöda verkligen..
Ja kvällstid och helger är de det…men mellan kl 06-17 på vardagar utom möjligen fredag eftermiddag är där full (nåja) fart..
Det pratas grusgrovlek, vikter och instruktioner av typen ’..lite till, lite till…bara lit..JÄVLAR, kör fram o backa tebax igen’
Kanske måttligt kul att lyssna på men det är ngt visst med en fungerande radio med ’rinnande ljus’ som liksom vakar över en i det annars ganska statiska radioshacket.
Det finns även lite kustradio på 161MHz att lyssna på men där är det duplex varpå man hör endast basstationen och inte fartyget det pratas med tyvärr.
Skit samma, jag lägger in lite sånt ändå ty det är ju inte informationen vi är ute efter, utan mer att se den gamle kraken till radio få arbeta lite.

Vanliga fel på dessa är oxid i främst knapparna men även lite i kranarna.
On/Off manövreras med att vrida på volymkranen*. En liten tiny fjäderbelastad flärp klickar på en annan dito o kretsen sluts varpå scannern flyger igång.
Det är inte många hundra mA den klarar och brukar bli sotbränd eller på större radios från samma tid..mitten på 80-talet..bränna av helt.
Klämma emellan en bit skrivarpapper man drar ut brukar räcka.
Den här va knölig att komma åt så jag nöjde mej med att spraya enbart…verkar räcka - för stunden iaf.
Stört omöjlig vart den att programmera. Knapparna vart oxiderade nästan samtliga och gav knäppa resultat när man kontrollerade programmeringen.
Genom att stega fram manuellt till ngn kanal, kan man trycka på ’Check’ och en binär kod kommer fram på alla lysdioderna som man sen kan kolla av gentemot kodboken för att få reda på vilken frekvens som ligger inlagd.
Enda sättet att komma åt knapparnas vitala delar o spraya dem, vart att skruva loss kortet från fronten. Tålamodsprövande med mina korvfingar kan jag lova.
IMG_8903.png
Det gick dock vägen och även volymen fick sej en omgång med sprayet.
Fronten o rattarna samt kåporna åkte i disken när de ändå vart loss.
Nu är den ihopsatt, nyprogrammerad med de 4 åkerikanalerna…riks samt ett par båt-vhf lite på chans.
Står här och söker så fint. Blir intressant imorgon dagtid o höra de första rösterna i den…en antenn för 69MHz i masten 13m upp är kopplad till
IMG_8901.jpeg

Kamerans slutare va inte snabb nog…därför ser det ut som två kanaler samtidigt är inkopplad…men så är det såklart inte.
.


Volymkran*

Jag kom att tänka på första Fysiklektionen när jag börja sjuan, läraren Robert Bexander skrev ’Volym’ på svarta tavlan(som eg vart grön) och frågade oss rakt ut om vad vi tänker på när vi hör det ordet?
Jag o Ljungström viftade ivrigast med händerna men tyvärr fick Ljungen svara… ’jag tänker på rymdenhet, innehållet i t.ex en cylinder eller ett litermått’
(Grrr..det vart ju nästan exakt vad som står på första sidan i kapitlet i läroboken..tänkte jag..)
’Ja precis…ngn annan?’
Då jag av ngn anledning fortfarande :? satt med handen i vädret fick jag svara också: ’ jag tänker på volymratten på syrrans stereo’ sa jag..
’NEJJE…DET Är inte volym…!’
..f’låt…
Nästan exakt samma reaktion när jag på ngn senare lektion råka kalla en bågfil för ’järnsåg’ hihi.
Glömmer det aldrig. Jag och Bexander skulle ’ryka ihop ’fler ggr under högstadiet..
Skriv svar