Testat lite med två Raspberry PI, en 3:a som server och en 4:a som bridge. Tvärtom kanske varit bättre men en test som sagt. Med softether kan man förlänga sitt lokala (hemma) nät till vart man vill förutsatt att man når internet. Annars kan man ju köra med server<->client om det passar bättre. Att köra en brygga remote ger dock mer frihetsgrader. Lite noteringar (för L2 bryggning):
• Startscripten är (i varje fall för nåt år sen

) inaktuella och man bör köra med det som stöds av systemctl, systemd. Jag är ingen expert på detta men det finns lämpliga script på nätet.
• Installera INTE Server och Bridge på samma maskin. Behövs inte och blir konflikt.
• Använd det grafiska gränssnittet. Dock måste ett par saker köras i terminalen. Typ IP:port och det finns nästan ingen anledning att hacka i terminal om man inte tycker det är kul förstås. GUI:t finns bara för Windows men det är ju bara att connecta till RPI enheterna.
• För att skapa lokala bryggor bör fysiska enheter användas (virtuella TAP interface kan nog användas men krånglar bara till det). Till Rasberryn har jag använt typ Linksys USB3<->Ethernet adapter vilket finkar fint.
• Assigna INTE IP adresser (manuellt eller via DHCP) till dessa fysiska enheter. De skall gå i promiscuous mode. Dvs enbart vara ”dumma” interface. Sätt dem till 0.0.0.0. Det måste man göra i terminal dock. Använd inte heller WIFI. Kolla mer i manualen.
• Den vanliga Ethernet porten på Raspberryn är således ”WAN” porten.
• Servern kan placeras bakom NAT bara man gör port forward i routern. Så ”WAN” porten hamnar således på det lokala nätet.
• Även bryggenheten kan vara bakom NAT. Bara den har en GW till internet. Vilket den fås om man har DHCP. Den fysiska bryggade porten blir ditt ”hemmanät”.
• Sen skall det ju konfigureras en del i enheterna men GUI:t funkar fint och det finns tutorials på hemsidan.
Får man upp det med virtuella hubar osv så har man sitt lokala nät på enheten som är brygga. Där kan man sen koppla på switch med fler datorer om så önskas. De funkar ju som vanligt så ingen extra konfigurering behövs. Bryggan måste kunna nå servern så här kan vara lämpligt att ha en server med DNS hostname. Men även det finns det i softether. Inte testat den dock..finns ju andra varianter också.