Radioslutsteg skall till att börja med inte hanteras av nybörjare alls.
Kommersiella radios ger nödvändig effekt från början. 27MHz radios har i regel max tillåten effekt från början där med….och kvar är i princip endast radioamatörer som kan tänkas komma i kontakt med yttre slutsteg.
Såna är vanligen inga nybörjare heller så..
Nåväl, trots detta förekommer det ändå slutsteg på t.ex 27MHz trots att det inte är tillåtet.
Eftersom det ändå gör det så tänker jag att trådar som denna kan vara befogad.
Med lite tur ger sej experter på området sej till känna i tråden så den blir mer komplett än vad jag kan dikta ihop.
Det vanligaste missförståndet rör slutstegets uteffekt i Watt räknat.
På goda grunder är det så speciellt med steg som riktar sej till just cb sfären.
När tillverkaren är ngt annat än t.ex TokyoHypower, Daiwa eller Acom, är det vanligt att siffrorna saltas på rejält då effekt kan mätas på olika vis. Det finns även exempel på tillverkare som när de ställs mot väggen påstår att ’decimalen hamnat ett snäpp fel bland siffrorna, sorry’
Det är ej heller olagligt i en säljtext att påstå att en vara ger högre effekt än den faktiskt gör.
Man kan ange effekt som ’upptill max…’, dvs sån siffra säger inget om hur låg den kan vara…bara hur hög den kan bli som mest.
Gäller det ett slutsteg som opererar på flera band, ger det alltid lite olika beroende på vilket frekvensband som avses.
Ett steg som annonseras som ’100W’ kan därför tänkas ge det på ett band som mest ifall det matas med skadliga 16Volt kanske medans det på ett annat band med 14Volt ger 45W.
Effekt kan anges som den totala inkl värmeutveckling samt den effekt som kommer ut i antennkabeln tillsammans. Sån effektsiffra är vanligen precis dubbelt så hög än där enbart den i antennkabeln utmatade effekten hamnar.
För att krångla till det ännu mer, så är inte den maximala effekten det går att pressa ur steget intressant ändå.
Den effekten kan man på sin höjd få ut ngn tiondels sekund bara. Ingen användbar information hinner gå iväg då.
Sen är det beroende på trafiksätt där FM är mkt förlåtande i fråga om ljudkvalitet hur hög effekten än är till skillnad mot t.ex AM där ljudkvaliteten försämras markant när effekten överstiger 25% av sluttransistorernas maximala specade effekt.
-Har ni funderat över varför 27MHz komradios ofta kan ha 12W på SSB men bara 3 W på AM trots att samma 2sc1969 transistor används i bägge fallen?
Jo därför att 3W är 25% av 12W. FM är inte känsligt på det där och kör antingen samma som på AM eller kör maximalt tillåtna 4W ist.
100W kortvågstationer kör vanligen 25W max på AM t.ex. FM och SSB kör då 100W.
Sen handlar det mkt om värmeutveckling. AM/FM där det är bärvåg, dvs det går ut effekt så fort ptt trycks in oavsett man säger ngt eller inte. Långpratare som jag kan då råka ’köra ner’ dem, dvs köra så radion eller steget blir överhettat och går qrt.
Ännu värre är kanske digitala moden där det är en dator som sänder långa harranger utan en tanke på värmeutveckling.
Vissa digitalmoden kräver ’handskakning’ med motstationen. Dvs den maler och maler och maler och tröttnar aldrig förrän den får kvittens från motstationen. Kvittens som kanske aldrig kommer pga dåliga konditioner, störningar eller annat.
En mänsklig operatör tröttnar ju…men inte en dator som sagt.
SSB är mest förlåtande. Effekt går endast ut vid modulering när ngn säger ngt. Det gör att man kan mata lite hårdare…få grejorna att ge lite mer effekt utan att ngt riskerar överhettas eller börja låta dåligt.
Expert på området är jag inte men såhär långt är jag med mkt bra.
Värre är det med de emissioner speciellt transistorsteg dras med vid speciellt större effektuttag.
De sänder väldigt brett och som ger stora ’mustascher’ när man kollar på signalen på ett spectrum och ofta med några hemska övertoner uppepå detta.
För att få ett steg som låter bra. Klarar långa perioder utan att ta skada eller överhettas. Steg som inte stör på andra frekvenser eller användare så kan man tänka på att skaffa ett steg som kan leverera 4 ggr den effekt man vill åt om det är AM man tänker köra.
Eg. kan man tänka lite likadant med FM pga den höga värmeutveckling det blir.
Kylningen är vanligen en fläns i aluminium där den göres så lätt(billig) det bara går på speciellt cb-steg.
Vill man åt säg 25W kan ett steg som i verkligheten kan leverera 100W max vara lämpligt kanske.
Såna steg för cb-sfären uppges vanligen som 200-300W
200-300 Watt?? Hur kan det komma sej?
Steg som förbrukar 200W kan man ju med gott samvete kalla för ’200Watts’ om man samtidigt anger den som den ’intmatade DC effekten’. Det sista ’glöms’ i regel av…och för säkerhets skull saltas det på med hundra Watt extra då ’300W’ låter & säljer bättre.
Ganska precis hälften av dessa 200Wattar går förlorade i värme varpå det i koaxen ut till antennen blir maximalt 100W kvar.
I regel ’råkar’ tillverkarna ’skriva fel’, effekten kallas för ’output’ där det eg skulle vara ’input’.
Fenomenet känns igen med dB som också kan skrivas med olika siffror, höga eller låga för att beskriva samma sak.
Sen vilken effekt man får ut…beror såklart på vilken effekt man matar in. Det går aldrig att lita på manualens siffror vare sej in eller ut ur steget. Man får lita till sin magkänsla vilken kommer med åren.
Granska slutstegets specifikation noga innan köp. Rör det en 12Volts grej är det ganska enkelt. Ta reda på dess förbrukning max.
Om den är 10 Ampere är det i regel avsäkrat ngt högre, 12 Ampere eller så.
Då räknar man: 10A x 13Volt = 130Watt. Detta är då vad steget maximalt förbrukar. Precis hälften försvinner i värme och kvar blir då 65W ut i antennen.
65W om man kör maximalt vad tygen håller utan tanke på hållbarhet, värmeutveckling, övertoner mm dåligt
På ett sånt steg nöjer man sej med att köra max 60W pep ssb då man vet att man vid talet kommer köra ca hälften av det, 25-35Watt eller så och kommer låta toppenbra.
Vid FM trafik kan man köra samma, typ max 30W för att det inte skall bli för varmt. För AM hälften av det för att modulationen skall låta stark och präktig men ändå luftig utan ’klädnypa för näsan’.
Ofta är folk inte beredda på detta. Man skaffar sej ett ’400 Watts’ steg och tror man får ur ’200 ärliga Wattar iaf då’ när sanningen visar sej vara hälften av det, hihi.
En bild på steget i fråga och dess kylfläns är bra att studera. Man lär sej snart vad som krävs av en kylare i fråga om storlek och utförande för att klara av att kyla av en viss effekt.
Kolla och jämför med slutsteg som inte andas ’Italien / Kina eller CB’.
Jag har t.ex ett 80Watts steg för 2m’s som är omöjligt att marklyfta med en hand ovanifrån pga att fingrarna når inte runt kanten. Ej heller mitt 100W för 70cm av samma japanska tillverkare.
Vikten är ngt i häraden mer än 10 gram per Watt. Väger det mindre är det läge att rynka ögonbrynen om man så säger