Galaxy Saturn

DH
Inlägg: 368
Blev medlem: 23 maj 2022, 20:05

Re: Galaxy Saturn

Inlägg av DH »

Jag hade ju sånhär när det ’begav sej’ också. På den tiden vart man inte så haj på PLL’r o skifta kristall då ist för att nå 29MHz.
Den drogs dock med Yaesu-sjuka, dvs att effekten ville droppa efter en stund.
Jag plundrade den på handtagen och nätdelen…ev ryckte jag de bägge 2312’orna med 👀

Den låter ju som den radion du tog över annars…
Vad jag vet tog stn Trinidad över min trasiga som HF-mottagare Han hörde jag senast på r7 men de e 10 årsedan nånting nu. Inget antennläge där han bor numer.

Tycker det verkar vara ganska svalt intresse för dessa Galaxy/President/Superstar på forat bland dem som vanligen skriver ngt iaf. Radios som inte kan programmeras….verkar vara helt ute.

Galaxy’n håller ångan uppe till 28,400 innan den dalar ner ganska kraftigt.
Den tog trots detta in NewYork på 29.620 hos han som köpte radion på iaf en S3 då när han lyssna på mej där.
97C2A2AF-7D79-45DA-97D7-8AF43D4373FD.jpeg
Hos mej hade jag NewYork på S9+ vid samma tillfälle fast med bättre radio.
Såpass signalstyrka får den ha för att jag skall gå in på den utan att klippa med blott 100W FM har jag lärt mej.
Där behövs ju ingen subton eller ngt slags toncall alls…rätt shift bara osså tjôta.
Det gick vid test på Galaxyn och med ett Zetagi efter….ratta in infreq för att göra sitt anrop…sen sätta spinn på kanalvredet så man hamna på ,620 för rx. Ingen höjdare att köra så men ville såklart testa om det gick…o de gjorde det.

Den där Galaxy’n…eller Alan 555 som den eg heter…lär ha stigit ngn tusenlapp i pris och skickats till en sm0’a nu under våren hörde jag..
PatrikE
Inlägg: 12
Blev medlem: 30 maj 2023, 07:45
Ort: Marks kommun

Re: Galaxy Saturn

Inlägg av PatrikE »

Jag har roat mig med att göra en ny front.....får se om den kommer att passa, den tillverkas först som ett klistermärke, och om allt passar blir det i metall.
Bilagor
galaxy.png
DH
Inlägg: 368
Blev medlem: 23 maj 2022, 20:05

Re: Galaxy Saturn

Inlägg av DH »

Kul 😀

Förr i tiden önskade man att man kunde byta text på några ställen till ’Hi / Lo PWR’ eller ’Pre amp’ o liknande.
Det skulle ju tänkas gå att lösa med sånt här.

Skära ut en helt ny metallfront tycker jag känns overkill. Jag kan få ngn front över ev du kan ta…men du kanske vill testa iaf.

Att tänka på om självhäftande variant skall på, är att man bör ha vana och förkunskaper så man får det 100%.
Såpvatten och en bra skrapa som inte repar dekalen, en varmluftpistol som kan trolla bort omöjliga veck men utan att dekalen töjer sej och får hålen för pottarna att hamna breve..

Skall gammal front klistras över får denne nog slipas först för att gammal text inte skall lysa genom. Repor får spacklas/poleras väck då dekalen/folien vanligen inte döljer ngt.

Ett hantverk att ha respekt för är det iaf.
—-
När jag körde 2555/Saturn placerad mitt på bänken tänkte jag alltid att jag skulle ta gammal sönderskruvad radio, rensa innanmätet på den, stoppa i slutsteg, nätagg o fet högtalare med en helt ny front för att då få en line i samma stil som radiosarna. Där kunde nytt face göra sej.
PatrikE
Inlägg: 12
Blev medlem: 30 maj 2023, 07:45
Ort: Marks kommun

Re: Galaxy Saturn

Inlägg av PatrikE »

Tanken är att den görs först som klistermärke, det pga att jag vill se hur allt passar, sedan görs den i metall, och lite bredare med hål för rack montage. Och givetvis lite mera grafik :) ett klistermärke kostar ca 76 SEK, så det är inte dyrt att göra.
CrazyFin
Inlägg: 10
Blev medlem: 02 aug 2023, 17:08

Re: Galaxy Saturn

Inlägg av CrazyFin »

@PatrikE
sedan görs den i metall
Tjohooo! Har du tillgång till verkstad alltså och därmed kan göra flera såna på raken? :P
DH
Inlägg: 368
Blev medlem: 23 maj 2022, 20:05

Re: Galaxy Saturn

Inlägg av DH »

Det sitter ju dessutom plastdetaljer i vippornas hål. De kanske gammal front kan donera eller 3d printer fixa. Displayfönster, snusfilter över högtalaren osv.
Det förekommer olika design på ON/OFF knappen. Kraco-vippa eller fyrkantig tryck knapp. Kolla vilken variant din har så du får rätt..
Ökad bredd för rackmontage låter inte så dumt men radion är ganska tung…ändå 6Amp’s nätagg som sitter i.
6st tiny små plåtskruv håller fronten. Skall dessa dessutom hålla hele radion i luften får nog ngt stöd till de originala skruvhålen på sidorna till handtagen läggas till.

Kraco’ns kranar är solid aluminium. Galaxy’ns är plastrattar med mkt tunn aluminiumhylsa liksom trädd utanpå. Otroligt att sistnämnda kan bli billigare verkligen…aja.
Mina såna hylsor , där har somliga tappat färgen så det lyser ’plåt’ genom det svarta så de är mer bronsfärgade nu.
Nej det är inte exemplaret på bilderna i tråden…den radion finns enl. uppgift hos en Stockholms amatör nu..
Spraya kranarna med svart färg känns lite B men man kanske kan prova på en…vanlig sprayfärg går bort direkt med Aceton om de inte blir bra…kanske den originala svarta kvarvarande färgen med?
PatrikE
Inlägg: 12
Blev medlem: 30 maj 2023, 07:45
Ort: Marks kommun

Re: Galaxy Saturn

Inlägg av PatrikE »

Jag har bytt power supply i min till ett switchat 20Amp. Och byggt om hela slutsteget till att passa IRF510. Fronten är ok, men som du skrev tidigare, viss text vill man ändra. Har jobbat mig lite mera på den...nu ser den ut så här.
Rattar kan jag printa ut, har en 3D printer, rattar har jag printat förut till olika maskiner. mest en kul grej att göra. Radion har en plats på hyllan som ett minne, men det är kul om allt ser bra ut och är fungerande.
Bilagor
galaxy.png
DH
Inlägg: 368
Blev medlem: 23 maj 2022, 20:05

Re: Galaxy Saturn

Inlägg av DH »

Blir printade rattar bra utan plastkänsla då? Saturnen’s plastkran till kanalväljaren är redan den rejält plastig jämfört med Kraco’ns. Sistnämnde är ju en tung svarvad grej med maskinskruv som låser axeln.
Galaxyn har splines’ad 6mm axel så kranarna passar ej varandra.

Funkar klickläget på din Calibrate-kran? Mkt vanligt att den strejkar o när den gör det så funkar inte pwr mätaren som den skall.
Det räcker sällan att enbart smörja den…man får pilla isär potten då den brytaren sitter invändigt.
Vika upp plåtflärparna och dra ur innehållet ur plåtburken.
Det fick jag göra på 555’an. Minns att jag tänkte: ’detta va la dumt asså, får aldrig ihopet igen…’ liten tiny plastvippa till ’klicket’ o plåtbleck som skall ge kontakt.
Jag skavde med ett 2000-korn våtslippapper några drag o satte ihop det igen..tog mej en hel natt att göra men funktionen blev 100%’ig.
Jag gör inte om det iaf.
Föreslår att ni motionerar er sån kran med klick-läge emellanåt.
PatrikE
Inlägg: 12
Blev medlem: 30 maj 2023, 07:45
Ort: Marks kommun

Re: Galaxy Saturn

Inlägg av PatrikE »

Jodå, printade rattar blir bra, fast man får öva lite på printern, för att få en bra printning kräver lite trix och fix. Alla mina kranar fungerar bra, inga problem. Utan det var mera det som var i som var en katastrof. Men nu är det mesta fixat, så den pryder sin plats.
Fick ett litet ryck att gå igenom TX och RX, och nu är den bättre på RX sidan över alla band. Bättre än -120dBm. Och TX är mera jämn över alla band. Nu kommer nästa del....CTCSS, och split...jag funderar på om man tar 16 st optokopplare, Eftersom radion använder 8 Volt, och Arduino 5 Volt. Så tänkte jag göra så att man läser 8 bitar från kanalvred, och puttar ut ut det igen, helt enkelt speglar. Sedan med en knapp som man kan döpa till "DUP" då dras det av 10 kanaler på datan som skickas ut när PTT dras....borde fungera.

som svar till CrazyFin, nope, jag är väldigt dålig på mekanik, har alltid jobbat med elektronik. Fronten gör jag hos ett företag https://frontpanel.se/ssa/index.php
CrazyFin
Inlägg: 10
Blev medlem: 02 aug 2023, 17:08

Re: Galaxy Saturn

Inlägg av CrazyFin »

PatrikE skrev: 09 aug 2023, 13:27 som svar till CrazyFin, nope, jag är väldigt dålig på mekanik, har alltid jobbat med elektronik. Fronten gör jag hos ett företag https://frontpanel.se/ssa/index.php
Ooooh tackar för det där tipset! Kände inte till dom och det kommer att vara till stor nytta för alla möjliga projekt där man vill ha en frontpanel!
Skriv svar